Verhuizing: inpakken en mathomen

Nog een blog in het dossier #verhuizen. We zijn bezig met het inpakken van de eerste dozen. Het duurt nog 2 maand, dus we werken nu door de nemen-we-dit-mee-of-niet spullen heen.

Hoog tijd om een nuttige culturele referentie van stapel te halen. De mathomen. Zelfs Daphne* wist niet wat ik bedoelde met mathomen, wat me wel een beetje pijn doet. Ik zie haar kennis van fantasy-boeken toch nog altijd als "boven gemiddeld". Toegegeven, haar extreem grote parate kennis van Harrie Potter referenties vertekend het beeld wat.

Hoe dan ook. Ik dwaal af. Mathomen dus. Laat ons lezen uit het boek van de grootmeester.

Alles dat niet van direct nut voor de Hobbits was, maar dat zij niet wilden wegdoen, noemden zij een mathom. Hun woonsteden raakten nogal gauw overladen met mathomen en vele van de geschenken die van hand tot hand gingen, waren van dat soort.

De Reisgenoten, Proloog, J.R.R. Tolkien

Hier kan nog veel meer over geschreven worden. Hoe het woord museum onder hobbits een verbastering is van het mathomen-huis. Hoe Bilbo de enige hobbit was die verstandig was om mathomen niet door te geven maar om ze te houden. Wat hem een aardige schat opleverde tegen het eind van zijn leven.

En dat is dus, lieverd, waarom ik een kartonnen doos met kabeltjes, de english-dictionary-die-stiekem-een-opberg-box-is en mijn volledige DVD collectie ondanks een gebrek aan DVD speler wel wil meenemen. Het zijn mathomen. Die moet je houden.

* Daphne wil graag benoemd zien dat ze het oneens is met haar figureren als typetje in mijn blogs. Waarvan akte.


Terug naar Dagboek van een Nar

Bianca

  • Nov 3, 2020 08:21:58

Tijd voor een CD speler!

Dinand

  • Nov 3, 2020 09:25:44

Tijd voor een CD speler!

Die hebben we. Een DVD speler niet. Maar toch lijkt het me niets om mij limited edition van "50 first dates" weg te doen.

Ron

  • Nov 3, 2020 09:56:01

Komt dat even goed uit dat jullie mathomen verzamelen! Zodra we bij jullie in Deventer komen nemen we wel een karretje mathomen mee voor jullie. Aardig toch? Overigens verbazingwekkend dat niet iedereen weet wat een mathomen zijn.

Anneke

  • Nov 4, 2020 22:34:43

Uitbreiding woordenschat......

Je plaatje lijkt op iets wat wij in Kroatië zagen. Ik wilde een foto plakken maar dat lukt niet. Doe wel via de app.

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Notificaties

Schrijf je in voor de email notificaties en ontvang een berichtje elke keer als er iets nieuws op dinandmentink.com staat.

Schrijf je in

Volgend artikel

verhuislabelsysteem™

Januari verhuizen wij. En ik zou Dinand "overengineer" Mentink niet zijn als dat niet grondig aangepakt zou worden. Lees en bewonder, het verhuislabelsysteem™.