Preek voorbereiding onder invloed blijkt goed mogelijk

Het blijkt goed mogelijk te zijn een preek voor te bereiden onder invloed van alcohol. Alcohol zorgt blijkbaar voor de creatieve vaardigheden die nodig zijn om niet kloppende eindjes uit de Bijbel aan elkaar te knopen, je om tegenstrijdigheden heen te kletsen en om de moed te vinden om uberhaubt door te gaan. Of, zoals één van de jeugdleden het gister verwoorde Met iedere fles die ik drink word openbaringen duidelijker

Het blijkt goed mogelijk te zijn een preek voor te bereiden onder invloed van alcohol. Alcohol zorgt blijkbaar voor de creatieve vaardigheden die nodig zijn om niet kloppende eindjes uit de Bijbel aan elkaar te knopen, je om tegenstrijdigheden heen te kletsen en om de moed te vinden om uberhaubt door te gaan. Of, zoals één van de jeugdleden het gister verwoorde

Met iedere fles die ik drink word openbaringen duidelijker

Ja, binnekort is er een jeugddienst. Dat is de ene dienst in het jaar die geschikt is voor jeugd in de diepe hoop dat ze de rest van het jaar zich gedragen. In de praktijk worden goede resultaten behaald omdat jeugd afwezig is de rest van het jaar. Hoe dan ook, er zijn commissies opgezet, en subcomssies voor nader te bepalen neventaken. Onder die neventaken vallen het maken van een dramastukje, het ophangen van het verplichte spandoek met daarop "jeugddienst" en het uitdelen van snoep. En oh ja, ze hebben mij gevraagd de overdenking te doen, mafkezen.

Gister waren Wouter en Joost hier om die overdenking voor te bereiden. Het gesprek was redelijk gestructureerd. In de context met jeugd betekent redelijk gestructureerd: de kamer is nog heel na afloop. Qua onderwerpen alterneerden we tussen Ghandi, Openbaringen, Heilshistorische Interpretatie, Hindoeïsme, verschillende manieren om eenhoorns te vinden, griekse filosofie en een schaalverdeling hoe naief we gepensioneerden vinden. Tussen de regels door is het verbazingwekkend goed gelukt om een Bijbel uitleg te doen. Met verbazingwekkend goed gelukt bedoel ik dat het me verbaasd dat ikzelf na afloop nog snapte waar het over ging.

Al met al een waardevolle avond. Ik heb nu al zin in die dienst. Gaat een ramp worden. Maar je weet wat ze, of eigenlijk vooral ikzelf, zeggen:

Als je de jeugd aan de Bijbelstudie wil moet je Dinand laten preken.

Vaak word hieraan toegevoegd.

Voor alle andere doeleinden zou ik het afraden


Terug naar Dagboek van een Nar