Exegetisch muggeziften door dr Dino

Tja. Je bent een christen. En je bent student. En het is waardevol die twee zoveel mogelijk te combineren. Om niet als een christelijk subcultuur kluizenaartje af en toe op de campus te verschijnen en daar net genoeg studiepunten te halen om te kunnen verantwoorden dat je uberhaubt aanwezig bent. Om niet volledig wereldvreemd je hoofd te vullen met allerlei christelijk braafheid en clichés, om vervolgens onder medestudenten en anderen de meest irritante klootviool mogelijk te zijn.

Door bijvoorbeeld dingen te quoten van (wetenschappelijk lachertje) dr Kent freaking dino Hovind, of meer algemeen, uberhaubt het logisch verstand van een kamerjas te hebben.

En in dat kader leek het ons als wijzen der NSE, je weetwel, nestoren, waardevol om een volledige avond te organiseren voor alle kringleiders over verantwoord Bijbelgebruik. Jup, lekker met z'n allen een avond mormelen over hermeneutische vaagheden en exegetische komma's. Whoehoe! Schriftkritiek!

(leesadvies voor rest van dit stuk: stem van een zwaar gereformeerde dominee)

Deze avond was georganiseerd voor iedereen die moeite heeft afgelopen twee zinnen te begrijpen.

Doch helaas. Het was eigenlijk best een leerzame en leuke avond. Was een externe spreker die op best logische en bevlogen manier uitlegde hoe het mogelijk is om op een degelijke manier de Bijbel uit te leggen. Maar ook op zo'n manier dat de kloof tussen lang geleden en nu kleiner word en het mogelijk is om er ook voor nu nog dingen uit te leren. Ben ook blij dat dat eindelijk verder ging dan zo'n 3 stappenplan als: den observatie, den interpretatie en tenslotte, derzelfe applicatie. Teneinde vanuit een gedegen analyse een doordachte studie te maken naar ook weer de praktische toepasbaarheid hetgeen eerder gelezen werd. Eh, dat dus niet, het ging iets verder dan dat. Wat me verbaast, want het gaat wel over een in christelijk Nederland geaccepteerd en constant herhaalde doctrine. Den OBT methode!

Goed. En dan nu weer 50 jaar de toekomst in, naar de tijd van tegenwoordig. Tijd om met m'n bacheloropdracht bezig te gaan en een studie af te ronden.


Terug naar Dagboek van een Nar